Choď na obsah Choď na menu
 


Kaštieľ v Hliníku nad Hronom

Kaštieľ v Hliníku nad Hronom

 

V roku 1440 Ján Jiskra z Brandýsa dal postaviť opevnený hlinický kaštieľ s priestrannými pivnicami a podzemnými tajnými chodbami. V roku 1678 bol úplne zničený a o jeho obnovu sa v roku 1889 postaral banský erár a stal sa sídlom hlinickej lesnej správy. V roku 1951 sa v priestoroch kaštieľa zriadilo učilište.Renesančný kaštieľ, trojkrídlová dvojtraktová jednopodlažná stavba pôvodne z druhej polovice 16. storočia. Prestavaný bol v roku 1610 a na začiatku 18. storočia. Nárožia kaštieľa ukončujú veže na pôdoryse štvorca. Okná sú dekorované šambránami a suprafenestrami s trojuholníkovým štítom či profilovanou rímsou.

 

Toto sa dočítame na internete.

Na internete chýba, že do  roku 1990 boli v kaštieli ešte triedy odborného učilišťa PS Hliník nad Hronom. Potom ako sa odborné učilište osamostatnilo a stalo sa súkromným. Priestory kaštieľa boli opustené a kaštieľ bol predaný do súkromných rúk.

Pri obhliadke kaštieľa vidíme začiatky rozsiahlych zásahov. Podlahy boli vybetónované a strecha bola čiastočne rekonštruovaná. Iniciatíva nového majiteľa postupne ochabovala - údajne pre spory s pamiatkarmi v Žiline . Nakoniec prestavba úplne  zastala. Strecha zostala nedokončená a kaštieľ postupne chátra. Steny sú pomaľované oplzlými obrázkami vytvorenými hlinickými výrastkami, kde tam chodili údajne „fajčiť a piť alkohol“. Kaštieľ je zo strany obce nedostupný. Park, kde ešte v čase OU bola drevená besiedka a kde sa nachádzali staroveké lipy je zdevastovaný necitlivými zásahmi nových majiteľov. Niekoľko storočné stromy sú vyrúbané a v parku rastie burina. Dvor zarastený taktiež burinou . Po dvore je chodiť nebezpečné .

Najhoršie na tom  je , že o túto historickú pamiatku nemá obecný úrad Hliník nad Hronom absolútne žiaden záujem a nechá ju chátrať.

Pravda je taká, že v čase tzv. komunistického teroru , bola táto historická pamiatka pravidelne udržiavaná a dokonca kaštieľ mal prejsť do rúk obce a tu mal byť Miestny národný výbor aj so sobášnou sieňou. Žiaľ týmto plánom zabránil katolícko-fašistický prevrat v novembri 1989. Nedozierne následky tohto štátneho prevratu pocítia mladé generácie v budúcnosti. Je prirodzené , že politická nestabilita  vedie k aktivite katolíckeho fašizmu a fašizácie spoločnosti tak ako v časoch tzv. Slovenského štátu.

Je smutné , že súčasná štátna politika sa riadi heslo „lepší fašizmus ako komunizmus“.

kastiel-dvor-2.jpgkastiel-z-vnutra-2.jpg

kastiel-od-trati-3.jpgkastiel-z-vnutra-3.jpg

kastiel-roh-budovy-1.jpgkastiel-od-trati-5.jpg

kastiel-park-1.jpgkastiel-dvor-1.jpgkastiel-od-kurtu-2.jpgkastiel-roh-budovy-3.jpgkastiel-z-vonka-1.jpgkastiel-kostol.jpg